~flora fauna borneo~

| 3 comments
[klik2]want win prize?CastrolEDGE
[klik2]win RM10k with MiloCansNextGame

hujung minggu lalu thebudoks telah melepaskan tension bersama rakan2 serumah. pegi bertapa dalam hutan hujan tropika sekejap.
ke mana kami pergi? haaa~ ni nk bg tau ni..

rangcangan kami mula2 nya nak pergi kat air terjun kat Matang Wild Life Centre, tapi x menjadi sebab perjalanan kesana ambil masa 2jam jungle trekking,dengan selambanya kami xde kelengkapan yang cukup, cth: kasut,makanan,air yang cukup,dll.

kitorang nih pakai seluar jean,selipar jepun,bata,croc pun ada.makanan x bawak, air sebotol je. jadi, kitorang jalan2 pergi melawat haiwan yang ada kat sini.
antara haiwan yang ada kat sini; buaya,rusa,burung helang,burung hantu,burung enggang,musang,gibbon,orang utan, landak dan beruang.





tapi kami pergi cari2 juga port nak mandi. tapi hampeh. tak berani kami nak pergi mandi kat sungai kat bawah ni. seram tengok kaler air dia. dengan lumut penuh, macam tak pernah orang pergi situ.




kitorang try jugak pegi jalan nk pegi kat air terjun tu tapi patah balik. hampanya rasa~ kemudian dlm perjalanan pulang kami rancang nak berendam kat Matang Family Park. tapi x jadi sebab ramai.

akhirnya kami menjejakkan kaki kami ke Kubah National Park

di sana kami bertanya kepada akak yang kerj kat sana ada tak air terjun. jawapannya ada. Yeah! gembira dengar jawapan itu setelah tfrust xsampai kat air terjun kat Matang Wild Life Centre.
kami perlu mendaki setinggi 1000ft dan perlu melalui denai sejauh 1.5km untuk sampai ke tempat air terjun tu.





setelah lebih kurang 30min berjalan kaki melalui denai2 dalam hutan hujan tropika ini. sampai juga kami ke destinasi iaitu nak mandi air terjun. yehaaa~ sampai juga akhirnya.. jom serbu!! chiaw~




3 comments

menusuk hati | 24 October 2011 at 07:34

aku org sarawak pun blum kala g sia.tunggu bini datang lok

budoxesquire | 30 October 2011 at 17:41

hehe jom2 kite pegi ramai2

EryTaleb | 14 November 2011 at 18:23

U've been Tagged in this post http://erytaleb.blogspot.com/2011/11/tag.html