tok ayah menoreh @ art

| 4 comments

ok, kali ni budoxe nak lukis tok ayah menoreh pula,
mula-mula lakarkan dengan pensel atas kertas A4, kemudian inking dengan pen unipin 0.5 dan 0.2.


kemudian, imbas (scan) lukisan tadi dengan scanner. simpan (save) dalam format (.jpg)



kemudian, buka lakaran yang telah diimbas (scan) tadi dalam adobe photoshop untuk proses pewarnaan.


masukkan latarbelakang (background) 
siaplah karya anda!

ok jumpa lagi




miraculous blogging @ art trade

| 2 comments
art trade dengan salah sorang blogger amirah marliza




ni lukisan daripada budoxe

jom terjah blog beliau kat >>sini<<

sesiapa yang nak art trade, PM FB muka buku esquire ok?







TRW fans @ art

| 6 comments

kali ni budoxe nak lukis fans TRW pula, permintaan dari seorang rakan. mula-mula lakarkan guna pensel pada kertas A4.


setelah selesai inking lukisan tadi, imbas (scan) dan simpankan dalam format (.jpg)


crop lukisan tadi mengikut saiz yang sesuai.


kemudian, buka lukisan tadi dalam perisian (software) adobe photoshop. kemaskan lakaran tadi untuk memudahkan proses pewarnaan.


warnakan mengikut kesesuaian, dan masukkan latarbelakang (background) yang sesuai


akhir sekali, siaplah karya anda!

ok jumpa lagi~









blogger munirah @ art trade

| 2 comments
art trade dengan salah sorang lagi blogger munirah rahman




ni lukisan budoxe, sila lawat blog beliau kat >>sini<<





ni pula doodle dari munirah rahman,
ni budoxe versi kiut. tq. hehehe.

ok sekian untuk kali ini,

siapa yang nk art trade bole jer.


singing steadily @ art

| 8 comments


ok, kali ini budoxe nak warna lukisan ini pula. kawan budoxe suruh lukis dia masa tengah nyanyi. lukisan ini dilukis dengan pen unipin 0.5 dan 0.2. imbas (scan) lukisan anda setelah siap inking.




kemudian buka lukisan tadi dalam perisian (software) adobe phostohop. kemaskan lukisan tadi bagi memudahkan proses mewarna.



kemudian warna lukisan tadi mengikut kesesuaian, setelah selesai mewarna, masukkan latarbelakang (background) yang sesuai.


akhirnya siaplah karya anda!

ok jumpa lagi~







muslimah girl @ art

| 13 comments

hi semua pembaca, kali ni budoxe nak warna lukisan ni pula. muslimah girl. dilukis menggunakan pensel pilot 0.5 dan pen artline 210 0.6, artline 220 0.2 dan unipin 0.5.


setelah siap lakaran tadi, buka lukisan dalam perisian (software) adobe photoshop untuk kemaskan lukisan bagi memudahkan proses perwarnaan (colouring) nanti.


teruskan dengan proses pewarnaan (colouring). warnakan mengikut kesesuaian dan masukkan latarbelakang (background) yang bersesuaian.




orait! akhir sekali kemaskan warna dan siaplah karya anda!

ok jumpa lagi~

laughing loudly @ wacom

| 8 comments

kali ni budoxe lukis pakai tablet wacom bamboo, software untuk melakar pula adalah artrageII. kat sini budoxe buat lakaran pensel dan inking. lukisan akan berformat (.ptg)



setelah siap lakaran, tukarkan format (.ptg) kepada (.jpg).
caranya buka file>Export As Image.


ini lakaran yang telah siap dalam format (.jpg)


kemudian, warnakan lakaran dengan perisian (software) adobe photoshop. masukkan latarbelakang (background) yang sesuai.


akhir sekali, siaplah karya anda.

ok jumpa lagi~~








peace blogging @ art trade

| 5 comments
art trade dengan blogger hebat dayangdeno.



sila lawat blog beliau untuk tempah doodle yang comel-comel.
ada freebies lagi.



ni pula doodle dari dayangdeno. budoxe versi comel nih. hihihi
tq deno.  klik >>>sini<<< untuk doodle versi deno

ok sekian saja untuk kali ni.

jumpa lagi~



strawberry garden @ art

| 7 comments
kali ni budoxe nak kongsikan lukisan perempuan pula, tak pandai sangat lukis perempuan sebenarnya. lukisan lama dah ni sebenarnya



lukisan ini dilukis dengan pensil dan pen. 


kemudian buka lukisan tadi dalam adobe photoshop, kemaskan lukisan untuk memudahkan proses pewarnaan.


warnakan (colouring) lukisan tadi mengikut kesesuaian. masukkan latar belakang (background) yang sesuai.


akhirnya siaplah karya anda!

bagi pembaca-pembaca perempuan tu, komen la ye. budoxe nak baiki lagi lukisan perempuan.

ok jumpa lagi!!





sepak raga @ art

| 11 comments


Pada suatu petang, budoxe dan rakan-rakan bermain sepak raga. sejenis permainan tradisional yang wujud sejak zaman kesultanan melayu melaka lagi. lalu dijadikan lukisan.


ok, kali ni lakaran dilukis di atas kertas A4. pensel mekanikal "pilot 0.5" dan pemadam "pentel hi-polymer soft" digunakan.


kemudian, imbas (scan) lukisan yang telah di-inking dengan mesin pengimbas (scanner). proses inking ini budoxe guna pen "unipin 0.5 dan 0.2" 


buka file yang telah diimbas (scan) tadi dengan perisian (software) adobe photoshop untuk kemaskan lakaran.


teruskan dengan proses mewarna (colouring). mulakan dengan mewarna watak dan masukkan latar belakang (background) yang sesuai.


akhirnya, siaplah karya anda. 

ok jumpa lagi~~~




hard choice @ wacom

| 10 comments

kali ini budoxe melukis menggunakan tablet wacom bamboo, masih perlu banyak latihan lagi menggunakan tablet ini.  perisian (software ) untuk melukis adalah artrage II. lakaran akan berformat (.ptg)




             kemudian tukar format lakaran anda tadi kepada (.jpg) 

























buka lakaran yang berformat (.jpg) tadi dalam software adobe 
photoshop. teruskan dengan proses inking


setelah itu, warnakan (inking) lukisan tadi mengikut kesesuaian. letakkan latarbelakang (background) 


akhir sekali siaplah karya anda!!

ok jumpa lagi~~



bicycle ride @ art

| 3 comments
baru-baru ini semua hangat memperkatakan isi kenaikan harga minyak, kali ini budoxe lukis pasal basikal. basikal tak memerlukan minyak untuk dinaiki, tak perlu runsing harga naik.


mula-mula lakarkan lukisan anda dikertas A4 dengan pensil dan teruskan dengan proses inking.

ok, kemudian ambil lakaran anda yang sudah siap di-inking.
imbaskan (scan) lakaran ke dalam komputer/laptop anda.



buka lakaran tadi di dalam perisian (software) adobe photoshop untuk proses pewarnaan. warnakan ikut kesukaan anda. 
latar belakang (background) juga dimasukkan dalam lukisan dengan perisian ini.




akhir sekali, kemaskan warna dan pembayang (shadow),
siaplah karya anda.

ok jumpa lagi!


thinking lee @ wacom

| 4 comments

kali ini budoxe melukis menggunakan tablet wacom bamboo, perisian (software) yang digunakan pula adalah artrage2
lukisan anda akan berformat (.ptg)


setelah siap lakaran, anda perlu tukarkan lakaran kepada (.jpg)


file>export as image untuk tukar format lakaran anda.


buka lakaran anda dalam adobe photoshop untuk proses inking


warnakan lukisan mengikut kesesuaian dan masukkan latarbelakang


akhirnya, siaplah karya anda!

ok jumpa lagi.