berakhirnya Malaysia Ragnarok Online

| No comment yet

pada hari ini berakhirnya game kegemaran budoxe, Ragnarok Online Official Malaysia. game ni dah berusia 10 tahun. mula-mula budoxe main masa form 3 (tahun 2003).

lepas habis beta test, game ni kena bayar nak main.masa tu budoxe berhenti main sekejap.

kemudian, bila ada free server (Prontera Server) budoxe main balik dalam tahun 2010. monthly server (berbayar) adalah Sara server.

kat bawah ni gambar-gambar awal penglibatan dalam game ni














banyak lah suka duka main game ni. ramai jumpa kawan dalam ni.

perasan tak semua nama character budoxe, semuanya "budok"
kan? memang dah trademark dah tu.

bawah ni pula gambar-gambar terakhir sebelum server tutup


ni kat bandar morocc tempat budoxe slalu lepak dengan kawan-kawan


ni kat bandar prontera, semua berkumpul untuk buat kali terakhir.


yang ini pula guild-mate budoxe, semua power, 

sekarang ke mana hala tuju semua player?
ada yang main private server, dan ada pula yang main kat International Ragnarok Online (iRO)

post berkaitan RO
>sini< >sini< >sini<

video last moment mRO

ok sampai sini sahaja coretan budoxe
sekian, jumpa lagi~



lil'sis with RayBan @ wacom

| 6 comments

ok kali budoxe nak lukis adik budoxe yang suka spek RayBan pula,
line-art ni dilukis dalam adobe photoshop.


untuk proses pewarnaan (colouring) , mulakan mewarna kulit dahulu


kemudian, warnakan pula shawl dan baju. warnakan ikut warna kesukaan anda semua.


setelah berpuas hati dengan pewarnaan tadi, boleh masukkan latar belakang pada lukisan.


akhir sekali, siaplah karya

orait jumpa lagi~









firework fiesta @ wacom

| 9 comments

ok kali ni budoxe nak lukis ni pula, gadis melihat bunga api.
line-art ni budoxe lukis dalam adobe.



kemudia, mulakan proses pewarnaan, mulakan dengan mewarna kulit watak dahulu.


kemudian, teruskan pula dengan pewarnaan tudung dan baju kurung.


kemudian, ambil latarbelakang bunga api, masukkan pada lukisan.



akhirnya, siaplah karya~~

ok jumpa lagi dilain masa.



happy family @ art request

| 2 comments

ok kali budoxe nak lukis kartun family pula.
mula-mula lukis line-art dulu kat adobe.


kemudian, mulakan proses pewarnaan. mulakan dengan mewarna kulit dahulu.


selepas itu, warna baju pula. buat layer yang berasingan untuk baju ayah, ibu dan bayi supaya senang untuk di-edit.


akhir sekali siaplah karya~

ok jumpa lagi semua~


openCanvas English Version 5.5

| 4 comments

ok kali ni budoxe nak memperkenalkan software ni untuk melukis ni. nama dia openCanvas.


ni la rupa dalaman dia, 


 ada ruler perspektif, senang nak hasilkan lukisan yang melibatkan bangunan.


boleh pilih banyak pen, pensel, watercolor dan pelbagai pilihan mata pen.


ada banyak pilihan screen-tone. pilih saja yang mana sesuai

kat bawah ni antara karya-karya (orang lain) yang menggunakan openCanvas









nak cuba? boleh download kat sini >>>openCanvas<<<

ok sampai sini saja, selamat mencuba semua!







muslimah girl & camera @ wacom

| 11 comments

ok kali ni budoxe nak lukis muslimah yang suka photo-shoot pula,
lukiskan line-art dalam adobe guna tablet wacom bamboo.


setelah itu, mulakan proses pewarnaan, mulakan dengan mewarna kulit dahulu.


dah selesai warna kulit,tudung & baju. masukkan latarbelakang (background) 


akhirnya, siaplah karya anda!

ok jumpa lagi~ chow!

nik oggy @ art request

| 6 comments

ok kali ni budoxe nak lukis nik oggy pula, kawan budoxe masa kat U dulu.line-art ni dilukis guna tablet wacom bamboo kat adobe


setelah berpuas hati dengan line-art tadi, boleh la mulakan poroses pewarnaan (colouring). mulakan dengan mewarna kulit dahulu.


kemudian, warnakan baju dan rambut


akhir sekali siaplah karya !

ok jumpa lagi~







muslimah girl & cracker @ wacom

| 6 comments

ok! kali ni budoxe lukis karektor girl makan biskut pula,
mula-mula lukis line-art kat adobe. budoxe guna tablet wacom bamboo. 


selapas itu, boleh la mulakan proses pewarnaan (colouring) 
mulakan dengan kulit karektor dahulu, kemudian teruskan dengan baju dan shawl .


kemudian, masukkan latarbelakang (background)



akhir sekali, siaplah karya anda

ok jumpa lagi~