portable machine

| 16 comments


ini namanya philips practix 400
mesin mudah alih untuk pemeriksaan x-ray di wad
 kena tolak sendiri mesin ini untuk x-ray pesakit yang kritikal sebagai contoh di ccu dan cicu:
ccu=coronary care unit
cicu=coronary intensive care unit
pemeriksaan biasa yang dilakukan adalah x-ray dada

hari ini kerja pusing-pusing wad.

"x-ray shooting~~~"
semua jururawat lari berkeliaran
hanya juru x-ray yang tahu kenapa.
kah! kah! kah!

 itu sahaja coretan kali ini.

16 comments

Miza Idgihat | 6 July 2015 at 13:25

Sebab kadar radiasi yang tinggi atau sebab pembawa machine tu handsome sangat ? Hahahaha lolz ~ XD Abang lee bagi ahh tahu kenapa dia orang lari.

budoxe lee | 6 July 2015 at 15:08

bab radiasi tuh.. xder la tinggi sngat miza.. jarak 2 meter dari mesin x-ray dah ok dah.. kalo ada jururawat yang senior tu dia duk belakang "lead shield" yg lee pegang jer..

pembawa mesin handsome? hahaha bukan lah diorang lari sebab xhensem la tu.. hahahahaa

plain83 | 6 July 2015 at 16:51

ah cemus tengok benda tu... dah lebih 3 kali pernah kena mengadap benda tu untuk medical check-up gara2 patuhi prosedur nak sambung study (dan sekali utk check ada blood clot dlm kepala atau tak lepas eksiden dulu), padahal setiap kali mengadap benda tu, badan jadi makin lemah... betul dak encik juru x-ray? ( "-___- )

Miza Idgihat | 7 July 2015 at 00:54

Ya Allah abang lee ambil radigraphy ke ?? \0.0/ Ehh hari tu miza jaga ayah kat hospital 28 hari nampak orang tu tarik machine tu pergi ke wad sebab pakcik tu dah kronik.. dia main tembak-tembak. Tapi saya blur. Saya duduk je sebelah katil ayah. Ehh sama ke machine tu dengan machine yang abang lee cerita ni ? Hahaha. Tapi serious ahh yang bawak tu handsome kot XD. Ok lower my gaze. Huhuhu ~

Btw, saya masa isi upu ada mohon kos tu. Tapi kawan saya yang dip ambil kos ni kata jangan ambil sebab susah nak dapat kerja. Betul ke abang lee ?

cEro | 7 July 2015 at 02:23

Selalu nampak mesin ni,
tapi tak pernah nampak depan2 dia digunakan camne...hehehe

menusuk hati | 7 July 2015 at 10:02

Dah sampai wad baru tau marker takda..adohai..

budoxe lee | 7 July 2015 at 12:22

plain8:yang plain buat medical check up tu mesin dia statik jer.. general x-ray..
memeng ada bilik khas dia.
yang ni bole bawak merata.. kene tolak dia sendiri pergi jumpa pesakit..

badan lemah la skit sebab tenaga x-ray ni dia tembus badan kita. sel2 yang kena x-ray akan mati. tapi jangan risau sebab badan kita akan recover sendiri.

disebabkan dia boleh tembus lah baru boleh buat diagnosis penyakit.. hehe

budoxe lee | 7 July 2015 at 12:28

cero:
mesin ni boleh transform jadi robot hahahaha.
cara guna dia.. bawak pergi dekat katil pesakit.
posisikan tiub x-ray dengan badan pesakit, tekan butang dan x-ray~
pastu balik dept. cuci filem dan bagi kat doktor tengok

budoxe lee | 7 July 2015 at 12:33

miza: yup amik radiography.. yup memang dia tembak2 (x-ray) pesakit kronik.
mesin yang sama. jenama mesin tu mungkin x sama la.
O_O dia je yang handsome abg.lee xpon hahahaha

yup kos ni dulu agak famous.. gerenti ada kerja tapi skrg.. lambakan student2 uni awam/swasta dah penuhkan hospital..

masa zaman senior dulu belum grad dah hospital cari, zaman abg.lee pulak peluang kerja kerja masih ada. zaman skrg ni susah sikitla. apa-apa pun gudluck la dalam apa yg bidang miza ceburi.

budoxe lee | 7 July 2015 at 12:34

menusuk hati:

cara mudah aku letak duit syiling,pin kertas ja buat ganti marker hahahaha.

plain83 | 7 July 2015 at 16:55

Ooo ic, mesin x-ray yg budoxe tolak tu khas utk gi x-ray pesakit kronik di katil masing2 la ni? Naruhodo ne... tapi gua agak yakin la mcm pernah kena x-ray dgn mesin x-ray yg ditolak oleh juru x-ray tu dulu, but still gua kena pi berdiri dpn mesin tu la lps dia tolak dan park mesin tu kat satu tempat dlm klinik tu...hahah, ntah :3

Zyra Roxx | 8 July 2015 at 14:22

ooo juru x-ray rupanya hang ni.. ekekeke. well, gua belum penah kena x-ray kecuali time nk masuk U dulu, itu pun x-ray sambil berdiri je, mesin apa pulak eh camtu?

budoxe lee | 8 July 2015 at 14:28

Yg tu mesin xray general. Yg biasa org guna. Dia xleh gerak la. Dh permanent kat dalam bilik xray tu.

budoxe lee | 8 July 2015 at 14:30

Mungkin mesin xray dia rosak terpaksa pakai yang portable ni.
pernah gak terjadi kat aku.

Aujinz | 10 July 2015 at 23:21

cool.. berapa hingget ni kalau beli?
koh koh koh

budoxe lee | 11 July 2015 at 00:12

aujinz..
nk beli ni kene qualified doctor jer boleh purchase..
xde jual kat kedai.. kene apply licence dia..
sebab machine ni ada radiation.. xleh beli sebarang