sepak raga @ art

| 11 comments


Pada suatu petang, budoxe dan rakan-rakan bermain sepak raga. sejenis permainan tradisional yang wujud sejak zaman kesultanan melayu melaka lagi. lalu dijadikan lukisan.


ok, kali ni lakaran dilukis di atas kertas A4. pensel mekanikal "pilot 0.5" dan pemadam "pentel hi-polymer soft" digunakan.


kemudian, imbas (scan) lukisan yang telah di-inking dengan mesin pengimbas (scanner). proses inking ini budoxe guna pen "unipin 0.5 dan 0.2" 


buka file yang telah diimbas (scan) tadi dengan perisian (software) adobe photoshop untuk kemaskan lakaran.


teruskan dengan proses mewarna (colouring). mulakan dengan mewarna watak dan masukkan latar belakang (background) yang sesuai.


akhirnya, siaplah karya anda. 

ok jumpa lagi~~~




11 comments

Busyra Bt Takiyudin | 13 September 2013 at 07:19

kreatifnya. ohsem. pandai awk buat. terpkir buat atas kertas then masuk dlm phtoshop,. menarik. (:

budoxe lee | 13 September 2013 at 08:12

aa, lukis pastu scan hehe. tq

deno | 13 September 2013 at 21:48

sangat ohsem!!!

bak sini bamboo tab tu bleh? ngehngehngeh...

budoxe lee | 14 September 2013 at 01:56

hehe. yg ni xpakai bambo. pakai pen. kena gilir2 lukis bru xbosan hehehe

Cik Mun | 14 September 2013 at 17:41

cantik2..tp nape bila mun scan..xbole nak warna dgn ps..

budoxe lee | 14 September 2013 at 18:55

@cik mun kene clear2kn dulu lukisan biar tinggal line jer. baru kaler. ,mcm tu la budoxe buat

miya amira | 14 September 2013 at 19:55

wow....cantiknya...dahsyat...terbaik la...

budoxe lee | 14 September 2013 at 20:37

#miya tq. masih byk lagi kena baiki nih hehe